آشنایی با انواع شیر صنعتی سایت تخصصی خرید ابزار دقیق ایران | کسری ساران
روش باز و بسته شدن این شیرها به این صورت است که قطعهای به نام محور (ساقه) نیروی خارجی را به دیسک وارد نموده و آنرا جابجا مینماید. این عامل خارجی میتواند از طریق نیروی دست اپراتور و یا یک فعال کننده انجام شود. بسیاری از شیرها که در صنایع مختلف به کار میروند از این دسته شیرها هستند. به عنوان مثال میتوان به شیرهای دروازه ای، کروی، پیستونی، دیافراگمی و شیر فشاری اشاره نمود. شیرهای اتوماتیک به صورت غیر دستی و با توجه به شرایط سیال و نوع طراحی ولو عمل میکنند.
- شیرهای پروانهای تا سایز اسمی لوله ۲۴ اینچ موجود میباشند و برای انتقال حجم زیاد سیال مناسب هستند.
- شیرآلات صنعتی یا شیر فلکه میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک عمل نماید.
- از دیگر استانداردهای تست و بازرسی شیرآلات میتوان به ISO 52008، API 6D و BS 6755 اشاره کرد.
- همچنین برای دما و فشارهای بالا و در صورت سر و کار داشتن با مواد خاص مانند هیدروژن، اولئوم و یا گاز کلر، از فولاد با آلیاژهای مختلف نظیر استینلس استیل و مواد ویژه متناسب با شرایط سرویس کاری، در ساخت شیرها استفاده میشود.
- این نوع شیر کروی دو دیسک (Disc) جدا از هم دارد که توسط یک شفت به هم متصل شده اند.
پایلوت ها همچنین می توانند بر روی شیرهای خلاص (Relief valves) نصب شده و بر اساس موارد تنظیمی فشار را به بیرون تخلیه کرده و باعث بسته شدن شیر گردند. این شیر قابل تنظیم بوده و با توجه به فشار جاری، حرکت سیال داخل آن تنظیم می گیرد. بدان معنی که هرگاه فشار جریان بیش از فشار تنظیمی بر روی شیر باشد، شیر به صورت اتوماتیک جریان را قطع می کند و از طرف دیگر اگر فشار جریان کمتر از حداقل فشار تنظیمی بر روی شیر باشد باز هم جریان را قطع خواهد کرد.
مزایای شیر دروازه ای
شیرهای توپی از نظر نوع بدنه به دو دسته شامل بدنه یک تکه (One Piece) و بدنه چند تکه (Split Body) تقسیم میشوند. این شیرها میتوانند بصورت دو راهه، سه راهه و یا چند جهته باشند که از آنها برای تغییر مسیر سیال در جهات مختلف استفاده میشود. همان طور که از نام این نوع شیرآلات صنعتی مشخص است، بدنه آن ها به شکل Y است و دستگیره آن، یک زاویه 45 درجه نسبت به مجراهای آن دارد. این نوع شیرهای کروی برای انتقال سیالات خورنده بسیار مناسب هستند زیرا الگوی جریان ایجادشده در این شیرها آرام تر است. در بخش شیرآلات مورد استفاده در صنعت، 22 استاندارد بین المللی رایج هستند. استاندارد API 591، مواردی مانند استحکام کششی استم، بدنه و آببندی شیر را بررسی میکند.
الف) شیر یک طرفه بادبزنی
شیرآلات از نظر فنی اتصالات محسوب می شوند، اما معمولاً به عنوان یک دسته جداگانه مورد بحث قرار می گیرند. شیر سوزنی یک شیر با ابعاد کوچک است که برای تنظیم و کنترل دقیق جریان سیالات گازی و مایعات در لولههای با قطر کم استفاده میشود. مهمترین قسمت این شیر، سوزن آن میباشد که در انتهای ساقه اصلی شهر قرار گرفته است و این سوزن همانند یک دیسک عمل مینمایند. رزوههای ریز روی دسته باعث میشود که حرکت سوزن شیر به ازای چرخش دسته کم شود و در نتیجه دقت عمل شیر در کنترل جریان زیاد میشود.
جنس شیرهای صنعتی
برای مثال شیرآلات صنعتی که در کارهای ساختمانی به کار می روند از جنس چدن، برنج و برنز و استیل هستند. در نیروگاه، پالایشگاه، کارخانه پتروشیمی، کشتی سازی و صنایع غذایی دارویی با توجه به اینکه چه نوع سیالی، چه گازی و با چه مایعی از شیرآلات عبور می کند، جنس آن ها از فولاد کربن، آلیاژ، و فولاد ضد زنگ استفاده می شود. نوع عملکرد شیرهای صنعتی بستگی به تنظیم وضعیت قرارگیری اجزای مجرابند داخل شیر دارد. این تنظیمات ممکن است به صورت دستی یا اتوماتیک انجام شود، که وابسته به کاربرد و طراحی هر یک از شیر های صنعتی است.